Boerderijen (2)

Op 2e Kerstdag 1946 vloog de boerderij van Kamp in brand. Groot was de belangstelling van omwonenden. De vrijgezelle oom van boer Kamp, Gajt-Jan, rende in paniek en verdwaasd in z'n lange witte onderbroek over het erf. Ik weet niet of er vee in de vlammen is omgekomen. Er waren in ieder geval geen menselijke slachtoffers. Later is de gehele boerderij weer volledig herbouwd.

Lang zou deze nieuwe boerderij hierna geen dienst meer doen. Steeds meer pachtgrond van Kamp werd opgeofferd aan de uitbreiding van de woningbouw in Almelo. In 1949 en 1950 ging al veel landbouwgrond aan de Windslaan verloren voor de bouw van respectievelijk de lang gerekte houten "Finse-school" (O.L. Windhoekschool) en de Ambachtschool.

Ons huis aan de Windslaan met rechts de Ambachtschool.

De "Finse-school" is later vervangen door een stenen gebouw. De Ambachtschool was een semi-permanent gebouw en heeft later plaats moeten maken voor woningbouw. Op de onderstaande luchtfoto uit 1950 is goed te zien dat de Windhoekschool toen net klaar was en de Ambachtschool nog in aanbouw. Zie ook luchtfoto's in hoofdstuk "Jeugd (3)".

Detail luchtfoto uit 1950.

Verder had de gemeente plannen om een nieuw ziekenhuis te bouwen. Die zou halverwege de jaren vijftig, exact op de plaats van de boerderij van Kamp, gaan verrijzen. Het gevolg was dat Kamp in 1952 met zijn hele hebben en houden verhuisde naar een boerderij in de Weitemanslanden. Nog enkele jaren heeft er daarna nog de familie v.d. Bos, waarvoor een noodoplossing gezocht moest worden, gebivakkeerd, waarna de boerderij definitief werd afgebroken. Hier verrees het Prinses Irene Ziekenhuis (het latere Preston Palace Hotel).

Zie voor vervolg: Boerderijen 3.