Welkom op de website over

De Wetering,

een verdwenen parel in

de Windshoek te Almelo

door

Jan Bleeker

Toen ik enige tijd geleden met mijn beide kleinkinderen langs een slootje in het Brabantse landbouwgebied van mijn huidige woonplaats Son en Breugel liep, om te speuren naar enig leven, konden we daar praktisch niets meer in ontdekken. Hier en daar groeide met veel moeite nog wel een enkele waterplant, maar veel bijzonders was dat niet. Slechts een paar lege slakkenhuisjes konden we boven de oppervlakte brengen. Door een jarenlange overbemesting van kunst­meststoffen was het water danig troebel geworden. Er dreef een dikke smurrie van groene algen op. Dood water dus, zoals helaas op te veel plaatsen in Nederland.

Op dat moment schoot mij een sloot in gedachten, die een grote rol in mijn jeugdjaren heeft gespeeld. Ik vertelde hen dat er achter mijn geboortehuis aan de Windslaan in Almelo een brede sloot liep, de Wetering geheten, die alle elementen uit een album van Jac.P.Thijsse of van een schoolkaart van M.A. Koekkoek in zich herbergde.

De schoolplaat "In sloot en pals" van de illustrator M.A. Koekkoek.

Dat was toen nog heel normaal, zo tegen het einde van de 2e Wereldoorlog en de eerste paar jaren daarna. Onze zijtuin grensde toen nog aan het bouwland met rogge en korenbloemen en onze achtertuin aan het lager gelegen weiland met koeien en paarden van boer Kamp, het middelpunt van de Windshoek. Het was nog een wereld van ruimte.

Ons verre uitzicht was nog helemaal onbelemmerd, zoals de foto hieronder dat laat zien. Je keek in de verte uit op het Castello (een dependance van het kasteel) aan de Gravenallee en op de Hofkampbosjes, die ook wel de Bokhovense bosjes werden genoemd.

Ons weidse uitzicht van weleer.

Daar tussendoor liep, ter hoogte van de rij rikpalen, toen nog de Wetering. Een stukje boerenland en natuurgebied van ongekende schoonheid en rijkdom.

De foto in de header is van de centraal in de Windshoek gelegen boerderij van Kamp omstreeks 1940.

Voor het laatst bijgewerkt op: 11 september 2011.