Jeugd (2)

In 1950 kreeg ik van mijn ouders mijn eerste hond, een ruwharige teef van het ras Foxterriër, die de naam Yoma kreeg, waarmee natuurlijk veel gewandeld moest worden.

Met Yoma nog als pup op onze regenton.

Vaak vergezelde zij mij op mijn avontuurlijke tochten door het hoge gras of de hoge sneeuw langs de Wetering, een buitengewoon interessant gebied voor een jachthond.

Yoma verloren in de hoge sneeuwbergen.

Ze was bij uitstek een echte mollenvanger. Nog heb ik een zelf geprepareerd velletje van een mol, die eens door Yoma hier gevangen werd.

Yoma waaks voor onze voordeur.

Op zondagen en op lange zomeravonden maakte ik met mijn ouders en de hond dikwijls een wandeling langs de Hofkampbosjes. Je liep dan eerst de Windslaan verder in en dan sloeg je, ter hoogte van de boerderij van Getkate, linksaf het zandpad in, richting de beide Hof­kampbosjes.

Wandelend langs de Hofkampbosjes, met rechts de Wetering. V.l.n.r. mijn vader, mijn schoonzuster Annie en ikzelf.

Je kwam dan, via een mooie hoge es waar  rogge met korenbloemen groeide, bij de nog steeds be­staande karakteristieke Saksische boerderij, met de bekende "knik" in het dak, van Hammink. Daar heb ik in de zomer van 1956 nog een aan­tal maanden gewerkt om al vast praktijk op te doen voor de R.M.L.S. (Rijks Middelbare Landbouwschool).

De achtergevel van de boerderij van Hammink.

Bij deze boerderij maakte het zandpad een scherpe bocht. Hier was tevens het begin van de Wetering. Die bestond uit een duidelijk verbreed gedeelte, een soort poel dus.

Daar heb ik in 1954, zittend en in alle rust, mijn eerste liefdesbrief van een penvriendin uit Engeland opengemaakt en gelezen. Erg spannend, want ik had al gemerkt dat haar brief sterk naar parfum rook. Aan de rechter zijde begonnen de beide Hofkampbosjes. Ze bestonden uit zware inlandse eiken, met hulststruiken als ondergrond, daar waar het pad langs de Wetering liep. Na de beide bosjes verwijderde het pad zich van de Wetering. Vanaf dat punt had je in de verte een prachtig uitzicht op de bekende Watertoren aan de Reggestraat, die overal boven uitstak.

De machtige Watertoren aan de Reggestraat.

Zie voor vervolg: Jeugd (3).